måndag 21 april 2008

Schweizisk bouldering

Har nu varit i Ticinodalen i en knapp vecka, tiden har gatt grymt fort! Sa fort att jag inte haft tid/ork/lust att aka in till Bellinzona och soka upp ett internetcafé. Det ar inte som i Font dar man ar inne i stan varenda dag, fast vi bor bara en mil fran Bellinzona.

Jaja, eftersom det har gatt ett litet tag utan updates sa tar jag det fran borjan. Det snoade i Verbier. Massor och hela tiden. Jag vart less, Anders vart less och framforallt vart dom som vi bodde hos less. Time to move alltsa, time to soka upp lite var och lite klattring! Det fanns liksom inte sa mycket att gora under eftersasongen i Verbier nar min hal var helt paj och det lag 20 cm sno overallt. Sa vi drog vidare inat landet. Tack Anders och hela ganget for att vi fick valdgasta er och dricka vin och kolla pa Filip och Fredrik.

Det var tamligen daligt vader nar vi korde och det borjade snoa nar vi narmade oss typ 1500 hojdmeter. Lite laskigt, vi var nastan helt sjalva pa vagen och med sommardack och massa packning. Dessutom var vagen mot Gotthardstunnlen stangd, sa vi fick aka biltag genom en jattesmal och lang tunnel. Det var spannande, ungefar som att aka in pa spoktaget pa disneyland fast inga spoken. Jag drog ialla fall at handbromsen ordentligt.

Nar vi narmade oss Ticinodalen var det jattefint vader, varmt och gott och vi visste for en gangs skull vart vi skulle. Att finna information om bouldering i Schweiz ar inte det lattaste, men vi fick massa bra info fran Micke i Ostersund och Per i Ume. tackar for det. Vi tog in pa den enda campingen som ligger behagligt nara boulderingen, Al Censo i Claro. Typ 5 min fran Cresciano dar det finns typ 1000 problem och ca 30 min fran Chironico dar det finns 1300! Mycket att jobba pa alltsa!

Al Censocampingen ar ganska fin, med gratis jacuzzi och varmeelement i duschen. fast det star massa grasliga stenfigurer overallt och han som ager stallet har jarnkoll pa varje steg man tar. Har fatt bade en och tva tillsagningar/upplaxningar fastan bade Anders och jag beter oss som anglar. Det bor massa andra klattrare har ocksa, det ar valdigt trevligt med sallskap och att fa tips fran mer rutinerat schweiz-folk.

Klattringen har passar mig sjukt bra, har fatt persa pa 6c+, gjort en 6c och massa 6b. Ojoj, har vill jag bo. Fantastiskt vackert ocksa, med alperna i bakgrunden! Bilder kommer nangang, glomde kameran i taltet. Fast det ar dyrt har, campinge kostar over 200 sek per natt. Man maste alltsa utnyttja faciliteterna ordentligt, och det gor vi ocksa. Bubbelpool varje kvall!

Vi var lite nervosa for vadret, meteosuisse.ch hade lovat 6 dagar med mer an 20 mm regn varje dag, men det har vi inte sett mycket av forutomm idag da det regnar massa (darav internetcafe). Nu lovar de iaf att det ska bli varsta sommarvadret den narmaste veckan, sa vara losa planer pa Barcelona och Albarracin blir inte av. Ganska skont for det skulle bli en jakla bilresa. Det kanske blir en resa dit i host istallet.

Min hal ar lite battre, jag gar utan skor och klattrar ganska lite. Anders har dock blivit lite skadad, hoger langfinger ar svullet och gor ont. Typiskt, klattringen har hade passat honom fint ocksa, nu far han harva pa laga grader, men det finns massor av fina klattring runt 6a ocksa. Vi hade ju lite planer pa att aka till magic wood ocksa, det ar ca en halvtimme harifran, men det ar sno dar nu och det kanns lite opepp nu nar det ar sa fint har. Vi har bara hunnit vara en dag i Chironico och dar finns det hur mycket som helst.

Om ett tga vander vi nog mot Font igen, vet inte riktigt nar!
Ha de bra alla som laser och ar intresserade av mitt pladder =)